Misschien heb je het al meegemaakt, misschien ook nog niet. Vroeg of laat zal elke pellet-gebruiker het voorhebben, het branderbakje van de pellekachel loopt over.
Geen reden tot paniek, hieronder kan je lezen wat de oorzaak van het probleem kan zijn, en wat de eventuele oplossing is!
De Branderpot loopt over tijdens het opstarten van de kachel.
Wanneer het branderbakje overloopt tijdens de opstart van de pelletkachel, kan dat verschillende oorzaken hebben. Vaak gaat het ook gepaard met een “plof” waarna het toestel toch door start.
Wanneer het toestel zo’n “ontploffing” heeft, hebben veel gebruikers schrik. Wat je ook doet, HAAL DE STROOM NIET van de pelletkachel af!
- De Ontstekingsweerstand is defect. Wanneer de gloeikaars van een pelletkachel defect is, kan het branderbakje van het toestel overlopen. Werkt hij nog iets-wat, dan zal het toestel te laat ontsteken waardoor er gasvorming ontstaat. Wanneer het gevormde gas in brand vliegt, zal dat gepaard gaan met een knal en zullen de pellets die klaarliggen in brand vliegen, wat resulteert in een grote vlam. Anderzijds kan de ontstekingsweerstand gewoon volledig defect zijn, waardoor het branderbakje overloopt en het toestel in alarm gaat.
- Het brandpotje is niet goed teruggeplaatst. Wanneer de hetelucht die over de gloeikaars getrokken wordt, de pellets niet goed bereikt door het foutief terugplaatsen van de branderbakje zal de kachel niet doorstarten. Dit zal resulteren in een vol branderbakje, en geen vlam.
- De branderkorf is vuil. Wanneer hij niet tijdig gereinigd en of er een “koek” in de bodem ontstaat wordt zal de luchttoevoer de verbranding niet meer kunnen assisteren. De gaatjes in het brandpotje dienen ten allen tijde vrij te zijn.
- Pellets zijn te vochtig. Dit kan doordat de pellets niet correct worden opgeslagen of doordat de pellets te lang in de reservoir hebben gezeten (na het stookseizoen). Ook nu zal het toestel moeite hebben met doorstarten, en zal het branderbakje vol pellets liggen.
- Verstopping binnen in de kachel. Wanneer het toestel dusdanig vervuild is, kan het zijn dat tijdens de opstart het toestel niet wil doorstarten.
- Verstopping in het rookkanaal. Wanneer het rookkanaal te vervuild is, kan het zijn dat tijdens de opstart het toestel niet wil doorstarten.
Het branderbakje loopt over tijdens het branden van de kachel.
Wanneer de branderbakje overloopt tijdens het branden, is de oorzaak veelal anders dan tijdens het opstarten. Vaak krijgen we te horen dat de pelletkachel teveel pellets aanvoert, maar dat is veelal niet juist. Het lijkt wel alsof de kachel teveel pellets aanvoert, maar dit is meestal niet het geval. Er zijn een aantal dingen die je dient te inspecteren.
- Pellet toevoer staat te laag. Het lijkt counter-intuïtief, maar wanneer de pellettoevoer te laag staat zal het branderbakje na verloop van tijd overlopen. Hoe komt dit? De kachel voert pellets aan in het branderbakje maar hij doet er te lang over. Dit zorgt ervoor dat de vlam verdwijnt in het branderbakje. De nieuwe pellets die aangevoerd worden zullen dan de huidige lading doen doven.
- De Luchttoevoer staat te hoog, of te laag. Wanneer het toestel teveel lucht toevoert aan de verbranding, zal hij de brandende pellets uit het branderbakje blazen waardoor hetzelfde gebeurd als in voorgaande situatie. Wanneer de luchttoevoer te laag is, zal het toestel zichzelf verstikken in verste pellets die hij niet verbrand krijgt. Dit is een gevaarlijke situatie, want de pellets die onderaan liggen kunnen blijven smeulen tot uren na de kachel is uitgeschakeld.
- Luchtinlaat verstopt. Wanneer de inlaat verstopt zit zal hetzelfde voorvallen als bij een luchttoevoer die te laag is. Dierenharen, stof en vuiligheid kunnen zich accumuleren in de inlaat.
- Luchtlek bij luchtdichte toestellen. De meeste moderne toestellen detecteren een lek direct, waardoor de pressostaat een alarm zal geven. Wanneer de pressostaat niet nauwkeurig genoeg is (of uitgeschakeld zoals we vaak helaas zien) zal het toestel een luie verbranding hebben die ook kan resulteren in een ophoping van pellets.
- Toestel is te vuil om te branden. De brandkamer van de kachel is te vervuild, hierdoor kunnen de pellets niet correct opbranden.
- Toestel toe aan onderhoud. Het grote onderhoud van de kachel dient dringend uitgevoerd te worden.
De meeste oorzaken zijn dus makkelijk op te sporen en te verhelpen. Belangrijk is, dat u de stroom naar uw toestel niet onderbreekt, en het toestel zijn normale programma laat volgen. Blijf ook steeds bij het toestel, en reinig het onmiddellijk na de foutcode.